Kruipen baby
In de eerste twaalf maanden gaat de ontwikkeling van een baby vliegensvlug. De ene mijlpaal volgt de andere op. Een mooi moment is als je baby leert om te kruipen of misschien slaat je baby deze stap over en gaat direct over op lopen.
Welke leeftijd gaat een baby tijgeren?
Wat is het verschil eigenlijk tussen tijgeren en kruipen? Bij tijgeren ligt de baby echt op de grond en brengt zijn of haar lichaam met de armpjes en beentjes naar voren. Bij kruipen beweegt de baby ook met de armpjes en beentjes alleen dan is de buik van de grond af. Tijgeren is het voorstadium van kruipen en begint rond de 6 maanden.
Op welke leeftijd gaan baby’s kruipen?
Wanneer is het zover dat is de grote vraag bij veel ouders. Elke baby is natuurlijk anders maar als we naar de gemiddelde leeftijd kijken, dan beginnen de meeste baby’s tussen de 5de en 9de maand met kruipen. Misschien is je kleintje heel snel en kruipt met 5 maanden al driftig rond of misschien heeft je baby wat meer tijd nodig en is het pas na 7 maanden zover.
Kan een baby van 6 maanden kruipen?
Maak je geen zorgen als je baby met 6 maanden nog niet kruipt. De meeste baby’s kruipen nog niet met deze leeftijd. Rond deze leeftijd beginnen ze met de eerste pogingen om te kruipen. De ene baby is daar wat vlugger in dan de andere baby.
Zo leert je baby kruipen
Vooraf aan het kruipen is je baby al goed aan het oefenen. De baby moet zijn hoofd stabiel omhoog kunnen houden en ook de rugspieren moeten sterk genoeg zijn om te kunnen kruipen. Je baby begint dan met het ronddraaien rond zijn center punt en begint zicht om zijn buik naar voren te bewegen, maar misschien nog wel vaker naar achter te bewegen. Daarna probeert je baby omhoog te komen van de grond en voor je het weet kruipt je baby en gaat je baby op verkenningstocht door de kamer.
Eerst zitten dan kruipen
De meeste baby gaan eerst zelfstandig zitten voordat ze beginnen met kruipen. Om te gaan zitten dienen de spieren van de baby goed ontwikkeld te zijn en ook de balans van de baby moet goed ontwikkeld zijn. Dit gezegd hebbende zijn er ook genoeg baby’s die niet zelfstandig kunnen zitten en dan toch beginnen met het kruipen.
Billenschuivers
Niet alle baby’s kruipen; je hebt ook de billenschuivers. Dit komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Rond de 10% van de baby’s bewegen zich voor door het schuiven op hun kleine billetjes. De oorzaak kan gevonden worden in het feit dat ze minder graag op hun buik liggen en minder graag roteren van rug naar buik.
Rollen in plaats van kruipen
Naast kruipende baby’s en billenschuivers heb je dan ook de baby’s die rollen naar de plek waar ze naar toe willen. De reden waarom de ene baby kruipt en de andere baby zich voort beweegt door het rollen kan heel divers zijn. Hier kan zeker een erfelijke aanleg aan ten grondslag liggen.
Motorische ontwikkeling
Maak je je zorgen over de motorische ontwikkeling van je baby? Neem dan contact op met je consulatie bureau. Zij kunnen je verder helpen en al je vragen beantwoorden.
Tips leren kuipen
Om je baby te stimuleren om te gaan kruipen hebben we voor jou de volgende tips:
- Belangrijkste regel is: forceer niets.
- Leg je baby regelmatig op zijn buikje. Dit kun je op de kamervloer doen maar ook in de box.
- Leg je baby op een tapijt of iets dergelijks. Vermijd een gladde tegelvloer.
- Zorg dat je baby blote voetjes heeft of soepele slofjes aan heeft. Liever geen sokjes deze hebben geen antislip.
- Een beetje gemeen, maar leg een speeltje of iets wat uw baby interessant vindt net buiten het bereik van je baby neer. Geef je baby ook een helpend handje.
- Plaats je handen achter de voetjes en duw misschien een beetje tegen de voetjes zodat de knietjes buigen. Dan heeft je baby iets waar tegen hij zich kan afzetten.
- Laat zien hoe je moet kruipen door het voor te doen.
- Geef complimenten aan je kleintje.
Je baby kruipt, wat nu?
Zorg voor een veilige omgeving en ben alert. Let hier bij op dat je baby niet van de trap kan vallen. Zorg dat de omgeving “baby-proof” is. Geen rondslingerende elektrakabels, geen onveilig stopcontact waar je baby iets in kan stoppen. Kijk of er geen scherpe randen zijn waar je baby zich aan kan bezeren. Je baby stopt alles in de mond, ook giftige planten zijn dus niet veilig. Zeker in de winter is lange broek aan te raden en warme winterslofjes. Zo krijgt je kleintje het niet koud als hij of zij over de koude vloer kruipt.
Babyslofjes voor je kruipende baby
Natuurlijk is het belangrijk dat je de voetjes bescherming geeft en misschien ook wat meer grip zodat het kruipen wat makkelijker gaat. Onze babyslofjes zijn gemaakt van soepel leer en zijn zeer flexibel zodat ze bij het kruipen je baby niet hinderen. Speciaal voor in de koude maanden hebben we ook winter babyslofjes met warme voering.